• Afbeelding 1

Rita Camphuijsen: Schilderijen serie Afrika, Swaziland

Camphuijsen

Ik werd vorig jaar getroffen door een video die ik 'toevallig' vond op het internet. Toen ik de video bekeek werd ik geraakt, door de hoop en overlevingsdrang van kleine en jonge weeskinderen, die hecht hun familieband in stand houden. Elkaar helpend en steunend, de zwakkere voor de sterkere zorgend. En elke dag weer een onzekere stap dichter naar een betere toekomst.

 

"Geraakt door de familie Vilakati"

 

Zelf heb ik in oktober 2008 een reis gemaakt door Zuid Afrika, waar ik ook in gelegenheid was tot een korte ontmoeting met de kinderen die mij inspireerden. Door bemiddeling van Pater Maurice die in Piggs Peak woont kon ik drie van de vijf kinderen van deze documentaire hoogst persoonlijk begroeten en mijn genegenheid voor hen tonen door voor elk van hen een ‘poster’ van de schilderijen te geven. Ik wilde op deze manier een teken van betrokkenheid en respect tonen, omdat ze geen idee hebben van de verspreiding van hun verhaal over de wereld. Hun onderlinge solidariteit en zorg voor elkaar vind ik een voorbeeld voor ons mensen hier in het welvarende deel van de wereld.

 

De schilderijen van deze serie zijn ook mijn bijdrage aan het ondersteunen van de kinderhuishoudens in Swaziland. Dat wil ik doen door 50% van de opbrengst van de “Vilakati” serie ten goede van het werk voor kinderen als deze te laten komen.

 

Terug komend van deze reis zat ik vol met indrukken van natuur, cultuur en het leven in Afrika in het algemeen. Nu nog ben ik bezig met het vertalen van mijn indrukken in olieverf schilderijen. Een aantal van deze zijn ook op deze expositie te zien.

 

Tekenen en schilderen doe ik al sinds mijn jeugd, maar op een bepaald kruispunt in 2003, ben ik me steeds intensiever en gemotiveerder op olieverfschilderen toe gaan leggen. Het kan nog alle kanten op met mijn ontwikkeling.

 

Meer is te zien op mijn websites:

 

http://home.kpn.nl/camphuijsen_art/ - www.camphuijsen-art.nl