• Afbeelding 1

Mei-Juni: Marja Boer

De huidige expositie is van Marja Boer en duurt  tot 23 juni 2007.

 

DSCF0310.JPG Marja Boer (1956) is opgegroeid op de boerderij van haar opa op de Achtersloot te IJsselstein, samen met haar ouders en broer. De streng gereformeerde boerenachtergrond liet haar niet veel ruimte voor creativiteit, laat staan voor een kunstzinnige toekomst: ‘Gekkuheid op een stokie’ noemde haar opa dat. Evenwel was ze in haar jeugd al een enthousiaste schilderes.

 

DSCF0332

Ongeveer tien jaar geleden heeft ze het penseel weer opgepakt. Zij gaat vaak in haar schilderwerk visuele bronnen als bijvoorbeeld modellen op de catwalk in modetijdschriften te lijf, welke ze zonder vooropgezet doel, haar emoties volgend, bewerkt. Daarbij wordt geabstraheerd van de gladde uiterlijke schoonheid, wat vervlochten beelden met het innerlijk oplevert, soms vrolijk, maar ook de diepere krochten der ziel worden niet geschuwd.

 

Veel van haar laatste schilderijen zijn geïnspireerd door haar reis door Cuba.DSCF0333

 

Voorheen schilderde vooral met acryl, tegenwoordig wordt de met acryl opgezette studie met olieverf verder uitgewerkt.

 

Telkens weer wordt het gevecht aangegaan tussen de kleuren, het modelleren van de verf met de penseelstreken en de drang om enigszins naar de werkelijkheid te schilderen. Over dat laatste zegt ze: ‘Als ik dat zou kunnen kan ik elk schilderij wat in m’n hoofd en dromen voorkomen maken. Dat zal wel een droom van mij blijven’.

 

DSCF0341 Schilders die haar inspireren zijn Francis Bacon, Marlene Dumas, Modigliani en Schiele, die met hun soms verwrongen beelden de essentie van de werkelijkheid weergeven, wat verder Picasso, maar ook Rembrandt die met grove penseelstreken de realiteit het meest benadert.

 

DSCF0312 DSCF0334 DSCF0336 DSCF0339 DSCF0348 DSCF0364 DSCF0366 DSCF0366